“Kun soivat kiukaan mustat urut,
unohtuvat arjen surut”

 

Jos samalla savusaunan kiukaalla varustettu sauna voittaa jo kolmannen kerran Suomen Paras yrityssavusauna tittelin, uskallan julkisesti kutsua sitä maailman parhaaksi savusaunan kiukaaksi. Tittelien lisäksi vankka, lähes kahden vuoden kokemus kyseisestä kiukaasta, antaa varmuutta tälle uskaliaalle ulostulolle, joka myös innostuneen savusaunojan raapustamaksi mainokseksi voitaisiin tulkita. Pitäisikö tähän nyt kirjoittaa ”yhteistyössä Kojonkulman hake ja EasyAuvo 2.0”, koska minulle on luvattu loppuelämän savusaunomiset?

Tämä juttu kertoo maailman parhaasta savusaunan kiukaasta ja siitä, miten päädyin ensimmäistä kertaa savusaunaan ja Jukolan savusaunasta, jossa on Konsta Heinosen, Kojonkulman Hake Oy, kehittelemä EasyAuvo pellettikäyttöinen savusaunan kiuas. Kiuasta saa myös tavallisena, kertalämmiteisenä pellettikiukaana ja pienempänä, räätälöitynä versiona.

Jukolan savusauna Loimaalla

Maailman parhaan miehen kehittelemä, maailman paras savusaunan kiuas on automaattinen, pellettikäyttöinen kiuas, jonka jopa minä osaan sytyttää. Etenkin, jos saan lähettää sytytyskäskytekstiviestin omalla kännykällä, vieraat on vähän outoja käyttää.

Vuoden 2018 alussa olin jo lähes naisen iässä, enkä vielä ikinä ollut käynyt savusaunassa, vaikka savusaunavierailu kuuluu suorastaan kansalaistaitoihin, joten pellettimieheni tavattuani olin menossa tähän uuteen kokemukseen hieman kauhunsekaisin tuntein. Loimaalle. Hitusen enemmän kauhunsekaisin tuntein. Savusaunatuntemukseni rajoittui kuvitelmaan siitä, että sitä pitää lämmittää vähintään viikko ja istua yötä päivää palovahdissa hätänumero hollilla ja silti se palaa poroksi kerran vuodessa.

Uskalsin kuitenkin sekä ajella Loimaalle, otin koiran mukaan, että astua savusaunaan. Savusaunakokemukseni ensimmäinen aistihavainto oli, että ihan hiton pimeää ja savuntuoksuista, muttei yhtään tunkkaista tai pistävää, vaan hämärän pehmeää. Jukolan sauna on iso, aittatyyppinen, niin kutsuttu parvisauna, sisäkorkeudeltaan 4,5m, joten ensikertalaisellekaan ei iskenyt klaustrofobiaa. Löylyt olivat niin pehmoiset, että höyryn syliin jäi helposti muutamaksi tunniksi rentoutumaan.

Samoja tuntemuksia oli Saunologia blogistilla Lassi A. Liikkasella, joka kirjoitti varsin kattavan artikkelin vierailustaan Loimaan Kojonkulmalla https://saunologia.fi/easyauvo-pellettikiuas/. Lassin artikkelissa on hyvin kerrottuja teknisiä yksityiskohtia ja paljon parempia kuvia kuin minulla, vaikka minä sentään saunon tuolla vähintään pari kertaa viikossa. Vähemmän tosin kameran kanssa.

 

Olen nyt parin vuoden aikana oppinut alkeita saunomisesta. Enää en syöksy saunaan ja tuuppaa kauhallista vettä kiukaalle ja sitten kärvistele korvat punaisina selkä karrella, milloinka kehtaisi lähteä pois. Nykyisin tiedän, että löyly luodaan hitaasti, ei heitetä. Makuasioita, mutta pidän tuosta luomisesta heittelyä enemmän. Kartanon pikkuisen ulkosaunan kiukaaseen on tehty mettallikorvoon reikä pohjaan ja siitä vesi pisartelee hitaasti kiukaalle. Jukolan saunaan Konsta on tehnyt suuren tratin, jonka putken päässä on reikiä veden hidasta valumista varten.

Olen oppinut, että saunallakin on omat strategiset mittansa. Kiukaan tulisi olla saunojan varpaiden alapuolella, jotta saadaan koko keholle optimaalinen saunomiskokemus ja saunoja mahtuu kokonaan löylytaskuun. Löylytasku on oven yläkarmin ja katon väliin jäävä tila, jonne nimensä mukaisesti löyly jää mukavasti taskuun. Ylälauteesta kattoon tulisi olla 110cm-130cm ja istuimen sijaita 40 cm etäisyydellä jalkalauteesta. Eli löylytaskun pitäisi olla 150-170 cm. Hyvästä löylytaskusta saunan lämpö ei karkaa saunojien, tai muuten vain ympäriinsä juoksevien otusten, kuten lasten, kirmaillessa ovesta ulos ja sisään. Kunnon löylytaskuissa lepää niin sielu kuin varpaatkin. Luonnollisesti löylytaskulla on suurempi vaikutus julkisissa saunoissa, ja lapsiperheissä, kuin muutaman hengen rauhallisemmissa saunoissa.

Saunatorvi. Kuva vähän lainattu Liikkasen saunologia-blogin sivulta https://saunologia.fi

 

Tuo tosielämän Pelle Peloton alkoi kehitellä vuonna 2013 pellettilämmitteistä savusaunan kiuasta kokeiltuaan ensin hakelämmitteistä ja prototyyppi rakentui omalle tontille kohonneeseen komeaan hirsipytinkiin 2014. Seuraavana vuonna pompahtikin jo Suomen parhaan savusaunan titteli.

Kiukaan kosketusnäyttö

Kiukaan sytytys käy napin painalluksella tai tekstiviestillä eikä saunan pesään lämmityksen aikana ole tarvetta kurkkia eikä sisätiloihin tarvitse mennä kuikuilemaan tai heittelemään klapeja, sillä automatiikka hoitaa lämmityksen.

Kiuas sammuu, kun asetettu aika on kulunut tai sauna on riittävän lämmin ja lämpötilanhan voi asettaa juuri omalle hipiälleen soveltuvaksi. Automatiikan ansiosta savun määrä on säädettävissä mieltymyksen mukaan savuttavasta todella puhtaaseen palamiseen, jolloin savua tuskin huomaa.

Kiukaassa palaa kerralla pieni määrä puuta pellettimuotoisena ihanteellisella ilmamäärällä ja syntyy vain vähän savukaasuja, jotka ovat hyvin puhtaita. Nokea syntyy myös, mutta paljon vähemmän kuin perinteisellä savusaunan kiukaalla. Lämpöä syntyy rauhallisesti, minkä ansiosta se varastoituu kiviin, eivätkä saunan puurakenteet lämpene riskirajoille. Paloturvallisuuteen kiinnitti huomiota myös savusaunaklubin testiryhmä, joka toimii Suomen paras sauna kilpailun raatina.

En ole ihan haka noiden teknisten ominaisuuksien kanssa, minulle on riittänyt se, että painan nappia ja myöhemmin tulee tekstiviesti ”Auvo on valmis”. Sitten otetaan vaatteet pois ja kömmitään löylyyn. Yhtenä iltana menin ihan itse ensimmäisenä saunaan ja Auvon kansi olikin kiinni! Näppäränä emäntänä päättelin, että siinä on kahva ja patakinnas, ota kinnas käteen ja nosta kahvaa. Sain kannen auki ja vältyin palovammoilta, mutta jouduin myöntämään punttisalille lähdön tarpeen, pudottamaan integroidun aromikupin kannesta ja opettamaan viisivuotiaalle uusia kirosanoja. Minun kiukaaseeni tulee automaattinen avausjärjestelmä.

Kartanon korjauksessa yritetään pysyä mahdollisimman perinteisissä menetelmissä, mutta savusaunan kohdalla teknologia, paloturvallisuus ja helppous vie voiton perinteistä etenkin, kun löylynautinnosta ei tarvitse tinkiä piiruakaan.

Minulla olisi niin kova hinku ja tarve saada kartanolle oma savusauna Auvoineen, etten millään malttaisi miettiä sellaisia pieniä yksityiskohtia kuin hankkeen rahoitusta, aikataulua, sopivan hirsikehikon ja valmistajan etsimistä tai yleisen saunan tarvetta Huittisissa. Tai sitä, että lasikuisti pitäisi kunnostaa samoin pari ikkunaa ja pari makuuhuonetta. Eikä se salikaan ole vielä ihan tapetoitu.

Vuoden 2018 Suomen paras savusauna tittelin onnellinen voittaja Ilkka Sirén

EasyAuvo kiukaalla varustettu sauna on voittanut Suomen parhaan yrityssavusaunan tittelin 2015, 2018 ja nyt jälleen 2019, eli joka kerta, kun Auvolla lämpenevä sauna on ollut ehdolla.

Suomen parhaat savusaunat löytyvät mm. Loimaalta  http://hake.fi/ , Toutosen Lomahuvilat Lempäälästä https://www.toutosenlomahuvilat.fi/savusauna/ , Kuopion Saana https://www.kuopionsaana.fi/ ja Kavalton tilalta Piikkiöstä https://www.kavaltontila.com/savusauna/

Vuoden 2019 voittaja Kuopion Saana 

“Löyly poika Auterinen,
Auterettoman tekemä.
Hiki vanhan Väinämöisen,
Herran hengestä hyvästä
Neityt Maaria emoinen,
tule saunahan saloa
ilman uxen ulvomata,
saranan narajamata!”

 

Linkkejä julkaisuihin:

http://www.suomela.fi/automaattinen-savusaunan-kiuas

https://www.youtube.com/watch?v=cWg5Ic-iUnY&list=PLWjZvKL–UuiIr2dBTbg5OVFbx94ApO03

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/modernin-savusaunan-lammitys-onnistuu-uusavuttomaltakin-kiuas-lampiaa-tekstiviestilla/5237010#gs.qqvrgh

http://www.loimaanlehti.fi/2015/07/vuoden-savusauna-palkinto-kojonkulmalle/