Keittiön lattia kaipasi kipeästi raikastusta. Se oli maalattu keittiöremontin yhteydessä joulukuussa 2017 valkoisella maalilla, joka oli erinomaisen kahjo valinta lapsiperheen käytetyimmän huoneen lattian pintaan.

Silloin aikoinaan halusin löytää ensisijaisesti mahdollisimman perinteisen maalin, joka ei kuitenkaan olisi pellavaöljymaalia. Keskellä pimeintä sysitalvea sen kuivumista olisi pitänyt odotella viikkotolkulla ja keittiö oli jo ollut pois käytöstä muutaman kuukauden. Paikallisen pitserian herkut alkoivat pingottaa housujen vyötäröä ja maan vetovoima sai uusia ulottuvuuksia. Kokkaamaan oli päästävä mielellään nopeammin kuin heti. Siinä ei koostumuksen lisäksi mitään värejä mietiskelty.

Kaiken kukkuraksi keittiön lattian raot ovat Euran rinkelin mentävät, joten hiukan pelotti myös pellavaöljyn itsesyttymisriski. Lattianrakoihinhan sitä olisi loroteltu ja olisin hikoillut seuraavat kuukaudet palovaroittimet kainalossa, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Kaikki Permot ja Betoluxit olivat poissuljettuja, vaikka niitä paljon käytetäänkin vanhojen lattioiden maalaamiseen ja väittävät, ettei petrokemiantuotteiden läträäminen lattiaan vaikuta töllin hengittävyyteen mitenkään.

Jostain remppablogista löysin vinkin Sateenkaarituotteen Perinteisestä lattiamaalista ja tehtaan sivuilla olleet tuoteselosteet vaikuttivat lupaavilta. Nettikaupasta tuotetta sai vain valkoisena, enkä ymmärtänyt kiireessä kysellä maalin mahdollisesta sävyttämisestä.

 

Tyhjennetty köökki odottaa uutta maalia

Nyt, kun lattiassa on sekä kissan että koiran jälkiä, puhumattakaan kengissä kulkeutuneen hiekan kuluttamista kohdista, maalin sävytyssasia tuli taas ajankohtaiseksi. Maali oli ollut helppoa maalattavaa ja lopputuloskin oli hyvä, sen pienen hetken, kun lattia oli lumivalkoinen. Halusin siis pysyä tässä hyväksi koetussa vaihtoehdossa.

Päätin kysyä värjäysmahdollisuudesta suoraan tehtaalta ja vastasivat nopeasti, että ilman muuta onnistuu värjääminen. Värin voisi myös tehdä itse sekoittamalla pigmenttijauhetta tärpättiin ja siitä syntynyt pasta valkoiseen lattiamaaliin. Pyörittelin tätä vaihtoehtoa tovin, mutta todennäköisesti ainakin paikkamaalausta on tehtävä myöhemmin samalla värillä ja riski siihen, että sählään ison purkillisen maalia käyttökelvottomaksi, oli kohtalaisen korkea. Parempi tässäkin kohtaa mennä siitä missä aita on matalin.

Selvittelin tehtaalta vielä väripigmentin koostumusta, josko sekin olisi joku perinnepigmentti. Sävytyskoneessa käytetään universaalipastaa: ”Sävytyskoneessa suurin osa pastoista perustuu hyvin pitkälle samoihin pigmentteihin mitä on käytetty jo vuosisatoja. Kuivapigmentti on nimensä mukaisesti kuiva jauhe, joka on sinällään vaikeaa saada sekoamaan varsinkin lattiamaaliin. Pastat ovat nestemäisiä, jossa sama pigmentti on jo “kostutettu” ja menee ravistaen sekaisin. Sävytyskoneesta saadaan esim. vanhanajan värikarttojen mukaisia sävyjä.”

Tämä riitti minulle ja tilasin sävyä 2118 ison pönikällisen. Saisi sutikoida runsaalla kädellä. Kiikuttivat tehtaalta sen kiireellä Matkahuoltoon ja purnukka oli perillä seuraavana päivänä.

Maalipönikkä valmiina sutimiseen

Maali oli riittoisaa ja peittävää, tosin alusta oli maalattu jo samalla maalilla kolmeen kertaan, joten se kaiketi kävi pohjustuksesta. Lattian siivoamisessa taisi olla isoin urakka.

Maalasimme isoilla ulkomaalipensseleillä. Maali oli vähintään yhtä hyvin levittyvää kuin viimeksikin ja urakka oli muutamalla aikuisella ja kolmella purkissa uineella lapsella hoidettu parissa tunnissa. Karvaiset kaverit oli taas hermostoystävällisyyttä ajatellen tungettu ulos vähemmän riskialttiisiin hommiin. Maali oli kävelykuivaa jo seuraavana iltana.

Maalari ja sen apuri. Apurille on annettu maalausurakka lämpöpatterin viereltä.

 

Sävytetty maali on selvästi kiiltävämpää, kuin alkuperäinen, mikä sopii hyvin. Nyt alkaa taas vähintään vuoden mittainen hard core- testaus, sitten nähdään miten maali kestää.

 

 

 

 

Sopiva kiilto

Erinomainen tulos ja värisävykin ympäristöön sopiva, juuri oikeanlainen vanhan vihreä.

Tämähän on nyt huipputrendikästä

Hiiriansa on viritetty.